pátek 27. dubna 2018

Paví chvost

je pozice v některých sestavách tai chi, ale pro mne nyní hlavně název nádherného háčkovaného vzoru. 


Háčkovala jsem opět podle videonávodu, který je velmi podrobný a názorný. 


Má několik dílů, zvlášť na přední a na zadní díl. Obecné informace, případně i slovní návod jsou zde. Původně jsem chtěla využít zbytky růžové bavlny, dokoupila jsem k ní jiné barvy, ale nakonec zůstala růžovka plonková a zkusím ji využít jinak. Vypadá to, že mi z pavího chvostu vylezl spíše chvost ptáka ohniváka... :-)


A protože takhle taška má spíše podzimní ladění a vzor mě naprosto fascinuje, vyrobila jsem si jarní verzi:


Konečně mám taky něco v pastelových barvách, so se dá nosit k lecčemus. 


Zadní díl je jednoduchý, jen z krátkých, polodlouhých a dlouhých sloupků. No vlastně... to přední díl taky :-). Není na něm nic víc, než základní háčkovací postupy, chce to "jen" (ha, ha!) mít fištrón a umět  je seskládat do vzoru. Skutečně je úžasné, co všechno se s háčkem dá vykouzlit. 


Uháčkované tašky mi ležely doma 3 měsíce, než jsem se odhodlala je vypodšívkovat a zazipovat. 


Přidala jsem i dvě kapsičky a poutko na klíče.


Podšívku jsem ušila na stroji a všila do háčkovaných tašek ručně. Uf, 2x jsem párala, ale nakonec se povedlo, trápení je zapomenuto a zůstává jen radost na pohled i na pones :-)

pondělí 16. dubna 2018

Paličky

Naučit se paličkovat mám v plánu asi tak 20 let. Tehdy jsem si vyrobila herduli, nakoupila paličky a příze, vypůjčila z knihovny moudrou knihu a ...


... po chvíli s tím praštila :-). V průběhu let došlo na další sporé pokusy, rovněž marné. Ale tentokrát to určitě vyjde! 


Konečně mám dopoledne čas, tak jsem se přihlásila do kurzu ručních prací. Každý se tam může učit, co chce, někdo háčkuje nebo drhá a většina paličkuje. Každou středu mě ted můžete najív od 8 do 12 hod. v našem kulturáku. 


Po základním "červovi", tj. záložce do knihy, a nepublikovatelném motýlovi jsem se pustila do srdíček. Tento týden je to základní plátno za očko a aby to nebylo tak jednoduché, tak perličkuju. Jsem mistryně v pletení bičů sama na sebe :-). 


A nebyla bych to já, abych hned srdíčka prakticky nevyužila, jako první vznikla taštička ze starých džínů a zbytků puntíkové lososovky. 


Paličkám sluší, ale plánuji ji dát 3leté neteři až půjdeme do zoo jako pytlík na krmení pro kozy :-). 


čtvrtek 12. dubna 2018

Háčkovanka...

... je deka "každý pes jiná ves". 


Přesně tak jsem to plánovala :-). Mé nutkavé zpracovávání zbytků dospělo ke zbytkům vln, kterých se mi v proutěném koši nashromáždilo za celý život až až. Ačkoli deka Sophie's Universe  vypadá složitě, nebyla to žádná hrůza, protože jsem postupovala podle výborně zpracovaného videonávodu.


Uprostřed mi bylo hej a deka přibývala rychle, ale když přišly v poslední třetině řady z krátkých sloupků, byla to dřina. 


Ale stálo to za to. Nikdy bych nevěřila, co vše se dá s háčkem provádět, a to při základní znalosti krátných, polodlouhých, dlouhých sloupků a řetízku. 


Třeba můžou vyrůst tulipány, růžičky nebo květáky :-). 


Deka má cca 150 x 150 cm a je trochu našišato, protože jsem používala zbytky různých tlouštěk a moc jsem se s tím nepárala. Kdybych měla přemýšlet nad barevnými kombinacemi a kvalitou použité příze, asi bych se zbláznila :-). A kdybych měla na takovou deku kupovat přízi novou, tak bych do toho taky nešla. 


Brala jsem to jako hru a těšila se na výsledné překvapení. A mám z deky radost, hřeje nejen na pohled, ale i reálně, 95% použitých přízí je totiž z polyesteru.