pátek 23. března 2018

Barevné mosty

Na pinterestu jsem našla inspiraci pro rozzáření obýváku. Vzor je jednoduchý: srub šitý jen ze 3 stran, takže vytváří dojem jakýchsi mostů nebo podjezdů. 


Zapadá do mého "zbytkářského" kvartálu a využila jsem i nové zářivé látky. Výhodou vzoru je, že může být "wonky", tedy "rozviklaný". Mně vyšel kupodivu docela rovně :-). 


Tady ì  je z podhledu a tady í  z nadhledu. 


Nedokázala jsem se rozhodnout pro barvu nitě na prošití, tak jsem vybrala průhlednou monofilovou nit. Prošívala jsem kráčející patkou do hranaté spirály.  Patka na volné quiltování stále zahálí, ale přece jen jsem se v této oblasti trochu pohnula - abych překonala psychický blok, přihlásila jsem se na kurz k Janě Dohnalové. Tam už budu MUSET volně prošívat! :-) 

středa 14. března 2018

Rozbité okno,

to byl první nápad pro název jarního běhounu na stolek do obýváku a ačkoli jsem pak chtěla vymyslet něco hezčího, už mi straší v hlavě a nedá se s tím nic dělat.


První kvartál je pro mne ve znamení zpracování zbytků a s tím se taky nedá nic dělat :-). Došla jsem k závěru, že mi není souzeno ušít z odstřižků celou deku, protože nikdy jich nenasbírám dostatek. 


Jakmile začne zbytkový košík přetékat, prostě z nich musím začít něco vyrábět. 


Ale v jedné věci jsem se hecla - zakázala jsem si zelenou. Náročný protiúkol... uf. 


Ze zbytků je většina předního a zadního dílu (kromě větších šedých ploch), a dokonce i výplň jsem sešila z odkrojků z dek. Babička Boženy Němcové by ze mne měla radost :-)


Lem jsem chtěla vypárat a nahradit šedým, aby byl nenápadný a vynikla crazy mozaila. Ale dám mu ještě šanci, na párání je vždycky času dost... :-)


"Done is better than perfect!" Hotové je lepší než dokonalé!


 A až přijde chuť na změnu, tak nový lem je to nejmenší. 

středa 7. března 2018

Nové brýle...

Byla jsem u oční a zrak se mi od minula zhoršil o celou 1 dioptrii. Na blízko i do dálky. Hm... Co s tím? Dá se dělat hodně a jedna z věcí, která je určitě očím prospěšná, je odpočinek. Relaxační brýle, které jsem ušila už před časem při záchvatu zbytkaření, se mi teď docela hodí. 


Šila jsem podle návodu na stránkách Sew4home, které jsou v angličtině, ale i bez znalosti odborného  jazyka se lze podle obrázků dovtípit, jak na věc. 


Ušila jsem hned dvoje, abychom se doma nehádali :-), ale ty zelené jsou lepší, protože jsou lehčí. Méně je v tomto případě více. Plnidlo je tak nějak od oka napůl rýže a lněné semínko, rýže se pokape éterickým olejem dle libosti a vše se pořádně promíchá. Modré brýle jsou levandulové a zelené heřmánkové. I co se týče oleje je v tomto případě méně více - do jedněch brýlí stačí 3 kapky. 


A pak stačí jen zavřít oči a odpočívat...