úterý 21. prosince 2021

LILY POND 3

Koukám, že naposledy jsem informovala o své nejnovější háčkované dece v červenci. Od té doby jsem trochu pokročila a začala háčkovat obdélníkové díly. 


Sháčkovala jsem vnitřní čtverečky a obdélníky připojila. 


A zjistila jsem, že prostřední leknín je nějaký neforemný a nedrží, asi jsem použila silnější háček, nevím. No co už, třeba se to nějak přes zimu uleží :-). Budu pokračovat dál a nakonec možná prostřední dílek nahradím novým. 

pondělí 29. listopadu 2021

Mochyně II.

Mamka si stěžovala, že má plno různých prázdných váz, tak jsem jí jednu z nich operativně zaplnila :-)


Teda, tohle není ta její váza... :-), to je jen improvizované aranžmá na chalupě.


První mochyně jsem vyráběla v červenci 2019 a další už následují - po jasně oranžové mochyni židovské třešni mám na herduli světlounce vanilkovou verzi mochyně peruánské.

čtvrtek 21. října 2021

Madona s Ježíškem

 Po "Růžové Madoně" další příspěvek do kapličky v Biskupicích:


Dlouho jsem nepaličkovala, kurz kvůli "karanténě" neprobíhal, doma i na chalupě mám  jiné projekty... 


Nebylo jednoduché se zase odhodlat a vzít paličky do ruky, ale naštěstí se to nezapomíná, asi jako plavání :-). Samozřejmě zručnost a sebedůvěra trošku haprujou, pikotky jsem se musela znovu učit, ale tak to prostě je... 


Příští paličkovaný obrázek do kapličky bude betlém, dělám si z ní osobní galerii :-). Snad ho stihnu dokončit do těchto vánoc!

čtvrtek 7. října 2021

Pytlíky,

opět ze zbytků. 


Růžovo-žlutý pro Aničku:



A zeleno-modrý pro Daliborka:



Jasně, že si je poznají podle barvy, ale pro jistotu (no... hlavně proto, že jsem si chtěla vyzkoušet jistou techniku vyšívání podle úžasné knihy Sharon Boggon "Creative stitches") jsem jim dovnitř vyšila iniciály.



Celý pytlík není o ničem jiném než o dvou sešitých kruzích s poutky a tkalounem pro stažení a zavěšení. Jednoduché, ale na různé drobnosti, třeba minizvířátka ze zoo nebo autíčka, optimální.

pátek 1. října 2021

Srdíčkové podtácky

jsem vytvořila pro svou neteř a praneteř, aby na chalupě měly zútulněné jezení.


Zužitkovala jsem zbytky, ale holky na nich jíst nechtěly, protože jsou příliš pěkné :-)


Jeden jako druhý? 


Najdi 7 rozdílů :-)

čtvrtek 16. září 2021

Mašli, aby ji našli...

Knihy Ivany Domanjové jsou plné nádherných doplňků. Tuhle mašli jsem si vybrala, abych vyzkoušela buňkovou půdici.


Mou favoritkou tato technika asi nebude... I když... jak tak po nějaké době koukám do knížek paní Ivany (mám Paličkování II šperky a oděvní doplňky a Paličkování III krajky z netradičních materiálů), tak kdyby byl čas, vyzkouším od ní COKOLI! :-)

pondělí 13. září 2021

Černé svědomí...

Ušila jsem patchworkový přehoz do ložnice, nalepila zadní díl na podlahu na půdě, vytvořila sendvič a ... prostehovala! Poučena z předchozích doškrábaných předloktí při prošívání přehozů na dvoupostel o velikosti 220 x 220 cm (ne-li více), které byly našpendleny obyčejnými špendlíky (speciální zavírací se mi neosvědčily), jsem se hecla a fakt jsem stehovala. A bylo to fajn, trvalo to asi stejně jako špendlení. Osvědčená pomůcka je malá kovová lžička, kterou se podebírá jehla, když vychází z látky. 


Od té doby leží poskládaný přehoz ve skříni a čeká na prošití. Asi se budu muset zase hecnout... :-) Nic extra to ostatně nebude, prošívání je má slabá stránka, takže opět "jen" obří spirála od oka, která bude začínat uprostřed a postupně se rozvíjet k okrajům. Výhody - jede se jedním tahem; nejhorší je to uprostřed a pak je to čím dál tím lepší. Nevýhoda - uprostřed je to fakt blbé - začátek spirály se musí udělat volnou patkou nebo začít větším "kruhem" dále od středu a prostředek dovnitř prošít ručně (to bude asi má volba). Jak taková spirála vypadá se můžete podívat např. zde na "Rezavé kokrháče". Dívám se, že 29. 5. 2019 jsem psala, že tento formát už nikdy... nebo aspoň do doby, než zapomenu na prožité utrpení :-). Na krvavá předloktí jsem nezapomněla, snažila jsem se to vyřešit stehováním, ale stejně se s tak velkým objemem látky pod strojem budu mordovat. 

Co takhle předsevzetí? Tak jo, nejpozději 30. 11. 2021 bude i olemováno! :-)

středa 1. září 2021

Mrňavosti

 Našla jsem pár starých fotek se zbytkovými drobnostmi. 


Chňapku používám pořád a je má oblíbená. 


Z dalších zbytků puntíkovek vznikl obal na vějíř do taiči.


V pondělí zase v podstatě po roce a půl začínáme cvičit, měla bych vějíř pohledat... :-)

středa 11. srpna 2021

Hráška

Zalíbila se mi "Trnitá růže" podle knihy Lenky Malátové Paličkování - Půdice. 


Na vnitřní růži technikou "retičela" jsem ale neměla sílu, tak aplikací kolečka z batikované látky vznikl stromek :-)


Hlavně, že jsem si vyzkoušela techniku "hráška". A jak tak listuju knížkou, dostávám chuť na další krajkové něžnosti... 

středa 28. července 2021

Hodinky

O víkendu byly s námi na chalupě děti. 


Anička si sama od sebe vyrobila papírové hodinky, což mě inspirovalo k ušití hodinek látkových pro obě děti. 


Barvy si vybraly děti samy z různých zbytků, Dalibor zelený náramek a modrý puntík na kulaté hodinky, Anička růžový náramek a žlutý puntík na hranaté hodinky. "A teto, kdy už ty hodinky budou hotové?" :-)


Ruční šití, prošívání i vyšívání, dvoje hodinky za půl dne, fajná impulsivní akce, děcka se těšily, že si je vezmou i do školky :-)

středa 21. července 2021

LILY POND 2

 Pokračování odtud:







Chybí už jen 5 kusů posledního druhu květinky. A pak vlnky a kompletace. Těším se :-)

úterý 13. července 2021

Zavzpomínala jsem...

nad svou první patchworkovou dekou. Náhodou jsem našla její fotku v PC, není to bůhvíjaká kvalita (myslím ta fotka, ne ta deka :-) ), ale tak to tehdy bylo, fotila jsem ji na poslední chvíli před tím, než jsem ji předala jako vánoční dárek. Datum vytvoření fotky je 22.12.2015. 


Šila jsem ji na stroji podle návodu Missouri Star Quilt Company. Odkaz je na jejich kanál na youtube, konkrétní návod se mi už nechce hledat, kdo chce, najde zde spoustu nápadů. Koukám, že jsem šila na jednoduchém malém stroji Singer Talent, teď ho mám na chalupě. A oproti dnešku jsem měla jeden malý stůl. Prošívala jsem ručně, dokonce jsem si deku nejdříve sestehovala... Vzor prošití jsou jednoduché diagonální pruhy. 

Mám z té fotky bilancovací náladu, jaké to šití tehdy bylo, jaké to je teď, jaké to bude? Jaké chci, aby to bylo? Na revizi svého života člověk nepotřebuje Nový rok :-).

středa 30. června 2021

LILY POND 1

Na tento háčkovací projekt Janie Crow jsem se jako obdivovatelka Monetových leknínů těšila dlouho. A tak když jsem dokončila "Perníkovou chaloupku", byl hned další na řadě. 


První leknínek je na světě. 


A to hned ve 4 vydáních.


Háčkuju z české bavlny, nepodařilo se mi dobrat všechny odstíny podle originálního návodu, ale neva, zužitkuju i různé zbytky a voda bude hrát všemi barvami :-). Pokračování příště... 

středa 23. června 2021

Noční motýli

Inspirována předloňskou krajkářskou výstavou ve Vamberku jsem se pustila do motýlí tématiky. 


Koupila jsem si 2 podvinky - velkého svěšeného motýla a malého uťápnutého :-)


Ladění barev mě baví :-)


Původně jsem začala menším motýlem v oranžové barvě, ale po sundání z herdule jsem zjistila, že má každé křídlo jiné, protože jsem omylem popadla 2 různé odstíny mouliné. To je úskalí zimněvečerního paličkování...


Tak Oranžovák skončil na půdě ve stínu za komínem :-) Rozdíl křídel je vidět jen na fotce. A vznikli Modrouši... 

středa 16. června 2021

Dekl na bednu 2

Před 2 lety jsem zbytkařila a ušila "dekl na bednu 1". Loni Tom vyrobil na chalupě další dřevěnou bednu, tentokrát na plasty.


Chytlo mě ruční šití a tak jako u "Bedel" jsem použila techniku "sashiko patchwork".


Ruční ledabylé prošívání je velice uklidňující, už se těším, až zase nasbírám nějaké zbytky :-).

úterý 8. června 2021

Vyšívání

 

Pravidelně sleduji stránky Jenny of Elefantz plné jednoduchého životního stylu a něžných výšivek. A taky mě baví její občasné fotky prachobyčejného australského krmítka plného barevných papoušků :-). 

Dlouho jsem nevyšívala, myslela jsem, že to moje oči neutáhnou, ale v karanténním depkózním čase se jejímu návrhu "dýchej" nedalo odolat. 


Jenže každý obrázek má mít sourozence...


a tak následoval vzor... hm... "kveť a rosť"? 


No... ještě, že jsem to vyšívala v angličtině :-)