pátek 23. srpna 2019

Šaty z Kychové

Letošní prázdninový kurz paličkování v Kychové pod vedením Dany Šmelcerové byl velmi výživný :-).  


Téma znělo oděvní krajka. Jela jsem tam s tím, že chci vsadku do šatů, ale v žádném případě nechci dělat nic, co by vyžadovalo velký počet paliček, žádnou půdici, vláčku, žádnou širokou ani dlouhou krajku... 


Tak takhle jsem dopadla - 28 párů růžové a 4 páry obtahovačky...


66 + 66 cm krajky široké 13 cm. 


Ale stálo to za to. Největší podíl na ušití lněných šatů měla lektorka Věra Holomečková z Vyšší odborné školy textilních řemesel a střední umělecké školy textilních řemesel v Praze. Já jsem dělala pomocné práce - vyrobit přibližný střih podle starých šatů, stříhat, kličkovat, stehovat, navlékat nitě, žehlit... :-) A pak doma dodělávky - ušití spodního dílu a ruční všití krajky. 


Původně jsem plánovala šaty s podšívkou, ale vyšly docela dlouhé a krajka vynikne i bez podšívky. A protože se mi podle Danina podvinku paličkuje moc dobře, chystám se na krátkou variantu zelených šatů ke kolenům, tentokrát skutečně s podšívkou a asi i s rukávy. Uvidíme, zda jsem se u Věrky něčemu ze šití přiučila :-).

čtvrtek 8. srpna 2019

Do zaječích...

bere zajíc na kabelce se starých riflí a zbytků koženky.


Asi taky při úplňku nemůže spát...

Na pinterestu mě zaujal jednoduchý styl vyšívání - vlastně jen obyčejné volné stehování, které sleduje obrysové linky. Posléze jsem byla poučena, že se jedná o japonskou výšivku sashiko.


Nejvíc mě bavila tráva bez ladu a skladu :-). Určitě tuto techniku ještě někdy použiju - třeba na obrázky, ale to už zvolím jemnější podkladový materiál a ne tak výrazné barvy.